RADŮZA

NOVINKY 2011


 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
 
prosinec 2011
 
listopad 2011
 
říjen 2011
 
září 2011
 
srpen 2011
 
červenec 2011
 
červen 2011
 
květen 2011
 
duben 2011
 
březen 2011
 
únor 2011
 

20.2.2011

Šla jsem si v Českejch Budějovicích koupit cedník. Na nudle a tak. Takovej s těma ouškama po stranách. Viděla jsem ho tam při poslední návštěvě za výlohou a jelikož byl vyveden v bílém smaltu s pomněnkovým designem, mé srdce po něm zatoužilo. Takovej starobabičkovskej cedník. Ach! Moji spoluhráči se rozběhli malebnými uličkami, aby obdivovali krásu města a probrali poslední výdobytky srovnávací filosofie a nonkonformní politologie nad kávou a já tak ztratila zpětnovazební uzemnění v podobě jejich: "Z hlediska působení červených trpaslíků na audionukleární paraboliku je ten cedník drahej, neblbni, broučku!" A tak jsem šla. A Monika šla se mnou. Monika má zvláštní smysl rozpoznat, který z mých nesmyslných vrtochů je smysluplný.
Vezla mě kdysi Českým rájem na koncert. Jelo se nám pěkně, sluníčko svítilo, stráňky se žlutaly pampeliškami a my se družně bavily. A já najednou v půlce věty z ničehož nic povídám: "Zajeď ke kraji a zastav!" Monika ve vteřině zajela ke kraji, zastavila a v tu chvíli se ze zatáčky vyřítil v protisměru kamión. Prořítil se kolem nás, až se auto rozkolíbalo jako kačátko a zmizel. Byly jsme zelenější než to hlaholící listoví. Když se barva našich tváří začala blížit odstínu oněch zmiňovaných smetanek lékařských a my už byly schopny slova, podívaly jsme se na sebe řkouce: "My jsme teda dobrý magoři!" O dva dny později v Jaroměři jsem na křižovatce v návalu dezorientace komisně zavelela: „Doleva!!!“, a Monika to nekompromisně vzala doprava. Bylo to správně. V okamžiku, kdy jsme se o tom s pomocí směrové cedule i absence řítících se kamiónů ujistily, jsme se na sebe opět zahleděly se slovy: "Ale zas né takový!"
Proto se nedivím, že se vůbec nedivila, když místo do obchodu s vytouženým cedníkem jsem v půlce věty (znovu- zajímavá souvislost, patrně bude následovat nějaké vesmírné moudro!) vešla do starožitností, zamířila k jedné z vitrín a tam za cenu cedníku na mne čekal skvost. Řetízkový prstýnek! Neměla jsem do té doby tušení, že něco takového existuje. A navíc, že je to něco tak rozkošně roztomilého! Je to totiž řetízek pospojovaný ze samých miniaturních intarzií a mně to dojímá. Dokonce víc, než cedník s pomněnkami. Tentokrát mi vesmír místo: "Zachraň si život!" přikázal: "Udělej si radost!" Čímpak si asi učinil radost tento španělský dudák? Působí dost rozradovaně, viďte? V tom musí bejt ten můj cedník! Už ho tam totiž nemaj!
 
 

16.2.2011

Nové termíny koncertů na duben.
 
 

11.2.2011

Já nevím, jak jste na tom se zeměpisem vy, ale já jsem fakt nemožná. No čestně. Slepá mapa je pro mne španělskou vesnicí. Musela jsem tedy vydolovat z knihovny zaprášený atlas světa, abych zjistila, kde leží Malawi. Poněkud jsem tušila, že je to v Africe a mé poněkudné tušení se obrátilo ve skálopevnou jistotu, když jsem Malawi skutečně v Africe našla. Na podzim mne totiž kontaktovala sympatická slečna, která je zapojena v projektu boNGO s prosbou, zda by moji písničku De Nimes nemohla přetextovat do jazyka chichewa. Její nápad mne nadchnul. Moje jáství zaplesalo nad vidinou Nobelovy ceny za nejpřetextovávanější píseň ve vesmíru. Ve všech vesmírech. Minulých, jsoucích i budoucích. Heč! No a teď mi ona píseň přišla mailem. Ani pixelovojedničkonulové potrubí, ze kterého na mne vypadla nedokázalo umenšit radost z toho, jak hudba funguje s jakýmkoliv textem. I tu Nobelovku jsem oželela. Chcete-li se potěšit taktéž, klikněte zde. Když uděláte sto kliků každý den, rapidně se zvýší kondice vaší radostnosti. Zpívá Tereza Mirovičová:-)
 
 

2.2.2011

Paní Feng-yun Song mě poctila pozváním na Song fest, kde křtila svoje CD Mlaba hlasem - Nezpívám. Krásné písně čínské stepi a jímavý hlas. Krásný večer. Prováděl jím Jaroslav Dušek a prováděl různé skopičiny. Začíná rok zajíce a Jaroslav jej přivítal skvostným podáním písně "Zajíček v své jamce". Rok zajíce má být rokem, v němž se bude dařit lásce a mezilidským vztahům. Začíná zítra, 3. února 2011. Mějme se v něm radostně, milostně a mezilidsky!:-) První povídka z mojí chystané knížky se jmenuje "Králíci", snad tedy letošní zajíc převezme patronát i nad tímto mým veledílem, jehož ochutnávku připojuji v závěsu.:-)
 
 
leden 2011
 
 
 
2010