RADŮZA

RADŮZA RECORDS


kontakt:
 
E-mail: raduzarecords@email.cz

Vydané tituly

Zrní - Hrdina počítačové hry jde do světa Zrní - Hrdina počítačové hry jde do světa
 
koupit
 
recenze
 
 
 
 
 
Jabloně - videoklip
Kapela Zrní už hudebně dozrála
 
Vladimír Vlasák, 6.4. 2011, zdroj: MF Dnes
 
Deska Hrdina počítačový hry jde do světa dobře spojuje zpěvnost a nahořklou melancholii
 
Podle písní kladenské kapely Zrní člověk lépe pochopí, proč jí slavná kolegyně Radůza vydala desku na své gramofonové značce. Členové pětice Zrní jsou totiž také písničkáři, jakkoli se jejich skladby halí do zvukových obrazů a muzikanti sami hovoří o vlivu Pink Floyd, Radiohead či elektroniky.
 
Na albu nazvaném Hrdina počítačový hry jde do světa popsali svého hrdinu, který opouští pohodlí domova, aby ve světě prožil „očistu svýho života“ (Nebe s hvězdami). Je to téma, které všech čtrnáct skladeb spojuje do pozoruhodného celku.
 
Přitom Zrní nejsou žádní nováčci. Dali se dohromady před deseti lety v Kladně, albový křest si odbyli v roce 2009 s titulem Voní a stihli vyhrát několik hudebních soutěží. Aktuální druhá deska, kterou jim vydává Radůza, přináší velmi vyzrálý muzikantský i kompoziční projev. Je to velmi funkční spojení zpěvnosti a vesměs táhlé, nahořklé melancholie. Posluchače jako by vedlamelodická linka i rozjitřený hlas Jana Ungera, zároveň kapela člověku vystrojí koupel v moři zvuků či opakujících se motivů.
 
Při skladbě nazvané 83000 si lze vzpomenout třeba na odkaz The Cure nebo New Order. Ale styl Zrní má ryze českou zemitost i rockovou robustnost, ze které jako pára vystupují i křehké mlhoviny zvuků. A skladba Jabloně, jeden z vrcholů desky, má dokonce ráz lidové balady srostlé s rockově pinkfloydovským zvukem. Ovšem hudba kapely Zrní, která má ve výbavě i flétny nebo harmoniku, je dost závislá právě na zvuku. V tomto ohledu má Zrní ještě co zdokonalovat. Každopádně Radůza nabídla Zrní podobnou službu, jakou kdysi kolegyně Zuzana Navarová udělala pro ni. Upozornila na jedinečný talent, který má vytříbený styl i názor a jenž se na své hudební cestě může dostat hodně daleko.
 
Radůza - Miluju vás Radůza - Miluju vás
 
koupit
 
Radůza - Ocelový město Radůza - Ocelový město
 
koupit
Radůza - Ocelový město Radůza - Ocelový město
 
koupit
Radůza - Gaia Radůza - Gaia
 
Koupit CD:
 
Bontonland
 
 
Koupit digitálně:
 
Supraphonline
 
iTunes
Radůza - Marathon - příběh běžce Radůza - Gaia
 
Koupit CD:
 
Bontonland
 
 
Koupit digitálně:
 
Supraphonline
Radůza - Tenkrát v ráji Radůza - Gaia
 
Koupit CD:
 
Bontonland
 
 
Koupit digitálně:
 
Supraphonline